Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τρόποι βελτίωσης της συνεργασίας σχολείου – οικογένειας




Σε προηγούμενη ανάρτησή μας εντοπίσαμε μερικούς από τους παράγοντες δυσλειτουργίας στη συνεργασία σχολείου και οικογένειας. Στην παρούσα ανάρτηση θα προτείνουμε τρόπους που θα βελτιώσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από αυτούς:
  • Συχνές συναντήσεις εκπαιδευτικών και γονέων: Να υπάρξει μια καθορισμένη ημέρα και ώρα που ο εκπαιδευτικός θα δέχεται και θα συζητά με τους γονείς των μαθητών θέματα που έχουν σχέση με την πρόοδο, τη στάση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου, έτσι ώστε οι γονείς να νιώθουν ήρεμα και άνετα. Σε αυτές τις συναντήσεις ο εκπαιδευτικός θα σκιαγραφεί με σαφή τρόπο την εικόνα της επίδοσης του μαθητή (αρχίζοντας από τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς του) χρησιμοποιώντας πάντοτε επιστημονικά επιχειρήματα, που θα ενισχύουν τις απόψεις του και για την επίδοση του μαθητή αλλά και για τον τρόπο που μπορεί να ξεπεράσει τις τυχόν μαθησιακές δυσκολίες του. Σε αυτές τις συναντήσεις ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος, για να είναι συγκεκριμένος στις παρατηρήσεις του και όχι γενικόλογοςΤέλος, στις συναντήσεις αυτές με τους γονείς εκδηλώνει το ζωηρό ενδιαφέρον του και τις προσδοκίες του για τον μαθητή του.
  • Οργάνωση επιμορφωτικών συναντήσεων για τους γονείς: Πρέπει να διεξάγονται αρκετές φορές τον χρόνο, προκειμένου οι γονείς να ενημερώνονται για διάφορα θέματα που σχετίζονται με: την ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού, τους τρόπους που θα χειριστούν διάφορες οικογενειακές καταστάσεις, την οργάνωση της μελέτης του παιδιού τους, την επαγγελματική του αποκατάσταση κτλ.
  • Συχνή ενημέρωση των γονέων: Το σχολείο πρέπει κατά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει τους γονείς των μαθητών μέσα από έντυπο υλικό (περιοδικά, φυλλάδια) για τις σχολικές δραστηριότητες και τη σχολική επίδοση των μαθητών. Επίσης, ο διευθυντής του σχολείου τηλεφωνικώς να επικοινωνεί με τους γονείς και να τους ενημερώνει για μια ενδεχόμενη και αδικαιολόγητη  απουσία του παιδιού τους από το σχολείο.
  • Άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία: Το σχολείο πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική ζωή. Να οργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες, να συμμετέχει σε εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της κοινότητας, να εκδίδει και να κυκλοφορεί σχολική εφημερίδα κτλ. Γενικά να κάνει έντονη την παρουσία του στην κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου