Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι διακοπές της «λευκής εβδομάδας»



Όπως μαθαίνουμε το Υ.ΠΑΙ.Θ. μελετά την πρόταση της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να εφαρμοστεί η «λευκή εβδομάδα» των διακοπών για τα σχολεία, προκειμένου να τονωθεί η αγορά εσωτερικού τουρισμού.  
Δε γνωρίζω τι απόφαση θα πάρει το Υ.ΠΙ.Θ., αλλά θα τολμήσω να πω ότι για άλλη μια φορά η δημόσια εκπαίδευση χρησιμοποιείται (μετά από πιέσεις των επαγγελματιών) ως μοχλός της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Λέω, άλλη μια φορά, γιατί και η ίδρυση πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων (ΑΕΙ και ΤΕΙ) σε κάθε μικρή πόλη ανά την επικράτεια είχε κατά βάση ως στόχο την ικανοποίηση τοπικών οικονομικών συμφερόντων. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε εκ των υστέρων, όπου τα περισσότερα τμήματα δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό φοιτητών και αντί το Υ.ΠΑΙ.Θ. να αναζητήσει τις αιτίες αυτού του γεγονότος, κατήργησε τη βάση του 10 για να επιβιώσουν αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Αυτός είναι ο στόχος της δημόσιας εκπαίδευσης, να χρησιμοποιείται ως μέσον για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων ή να προσφέρει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους πολίτες;
Ασφαλώς, ο κύριος στόχος είναι ο δεύτερος και αυτός επιτυγχάνεται αν:

  •  δημιουργήσουμε τμήματα με λιγότερους μαθητές,
  • στελεχώσουμε την εκπαίδευση με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό,
  • φροντίσουμε περισσότερο τους μαθητές με μαθησιακά προβλήματα,
  •  επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς μας παρέχοντάς τους περισσότερες παιδαγωγικο-διδακτικές και ψυχολογικές γνώσεις.
  • καθιερώσουμε σύστημα αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας,   
  •  αυξήσουμε τις ημέρες εργασίας στο σχολείο (έχουμε πολλές αργίες, ημέρες αφιερωμένες σε περιπάτους χωρίς κανένα εκπαιδευτικό στόχο και χωρίς, βέβαια, να υπολογίσουμε τις ημέρες των καταλήψεων που τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί κτλ.).

Ας λύσουμε λοιπόν αυτά τα προβλήματα πρώτα και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε εύκολα, γιατί (χωρίς να γίνομαι υπερβολικός) αυτή τη στιγμή «δεν έχουμε να φάμε και ραπανάκια για την όρεξη ζητάμε», που λέει και ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου