Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ



Ένας λαός που αποκόπτεται σταδιακά από τις ρίζες του παρακμάζει. Μάλιστα, καθώς ο αδυσώπητος χρόνος ξεθωριάζει τις μνήμες για πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος, όλο και περισσότερο αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει.
Ευτυχώς, για καλή μας τύχη, υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν εμπόδια στη λήθη χρησιμοποιώντας ως όπλο τους τόσο τη γραφίδας τους (κείμενα Ιστορικά) όσο και την έκθεση των αντικειμένων που έχουν συνδεθεί συναισθηματικά με τον καθένα μας.
Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι αξιέπαινες, γιατί μας δυναμώνουν υπαρξιακά, μας διδάσκουν και μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε συγκρίσεις, μέσα από τις οποίες ίσως μας μετριάσουν κάποιες «παράλογες» σημερινές απαιτήσεις μας ή μας προτρέψουν να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας για να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας.
Υπηρεσίες προς αυτήν την κατεύθυνση προσφέρει και το Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο αποτελεί μονάδα του Εργαστηρίου του Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ιδρυτής του εργαστηρίου και του μουσείου είναι ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Σήφης Μπουζάκης.
Στον χώρο του μουσείου εκτίθενται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια (φωτογραφίες από τη σχολική ζωή, σχολικά βιβλία,, μαθητολόγια, χάρτες, αντικείμενα του σχολικού περιβάλλοντος, θρανία, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, μηχανήματα προβολών, πολύγραφοι, σχολικοί τίτλοι, τετράδια, σημαίες κ.α.) που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την επιμέλεια, την ταξινόμηση και την έκθεση όλου αυτού του υλικού, που προσεχώς θα εμπλουτιστεί και με Μουσειοσκευές, έχει κάνει η μουσειολόγος κ. Ασκούνη Κωνσταντίνα, Δρ. Μουσειοπαιδαγωγικής (τηλέφωνο 2610 969609).
Από την επίσκεψη μου σήμερα στο Μουσείο Παιδείας και την εμπεριστατωμένη ξενάγησή μου από την κ. Ασκούνη έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Προτείνω στους Δ/ντές των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς να προγραμματίσουν επισκέψεις των μαθητών τους στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Πατρών, που στεγάζεται στον 2ο όροφο του κτηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου