Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΟΚΤΩ ΗΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

 



Είναι μια ιστορική μυθοπλασία που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ της εξαίρετης και πολυγραφότατης και για πολλά έργα της βραβευμένης εκπαιδευτικού Αναστασίας Ευσταθίου, Διευθύντριας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας.
Η συγγραφέας με αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο της δεύτερης συντρόφου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου, ξεδιπλώνει άγνωστες ιστορικές στιγμές τόσο του Γέρου του Μοριά όσο και άλλων πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης αντλώντας πληροφορίες από έγκυρες και αξιόπιστες ιστορικές πηγές.
Είναι ένα βιβλίο που κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη. Θέλει με τη μία να το διαβάσει χάρις στη γλαφυρή περιγραφή γεγονότων και ανθρώπινων χαρακτήρων, που με δεξιοτεχνία η συγγραφέας κατορθώνει να τα αναδείξει. Παρόλη την πληθώρα των περιγραφών και των γεγονότων ο αναγνώστης δε χάνεται, γιατί η συγγραφέας φροντίζει κατά διαστήματα να του φρεσκάρει τη μνήμη επαναλαμβάνοντας με επιγραμματικό τρόπο βασικά σημεία των γεγονότων και των καταστάσεων.
Το παρόν βιβλίο είναι ένας λογοτεχνικός ποταμός αφήγησης που κατακλύζεται από ποικίλα συναισθήματα και εθνική υπερηφάνεια για τον ηρωικό αγώνα που έδωσε η ελληνική ψυχή του ΄21. Είναι ένας ύμνος για τη ελληνική λεβεντιά και τη γυναικεία συμβολή στον αγώνα για την απελευθέρωση, που η συγγραφέας πετυχαίνει να αποδώσει με τον άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας δείχνοντας συνάμα και την εξελικτική πορεία της και τους τοπικούς ιδιωματισμούς της.
Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά ακόμη στοιχεία που δείχνουν τη σπουδαιότητα του πονήματος, αλλά τούτο θα το αφήσω σε όλους εσάς που θα επιχειρήσετε να το διαβάσετε και να το χαρείτε.
Θερμά συγχαρητήρια, στην Αναστασία, που στα πρώτα της βήματα στο χώρο της εκπαίδευσης έτυχε να προσθέσω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στις γνώσεις της για το χειρισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου