Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ 1821»

 

Και εκεί που περιδιάβαινα τις ηλεκτρονικές σελίδες των κοινωνικών δικτύων, μια ανακοίνωση για την έκδοση ενός νέου βιβλίου με ξάφνιασε ευχάριστα. Η πολυγραφότατη Δασκάλα και Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, Αναστασία Ευσταθίου, βλέπω ότι μας χαρίζει ένα νέο συγγραφικό της δημιούργημα από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική». «Το δικό μας 1821» το τιτλοφορεί και έχει στόχο να μεταφέρει τον αναγνώστη σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια του Αγώνα του 21 και να εξάρει τη συμβολή κάποιων Προσώπων, που όπως αναφέρει και η ίδια, «ονειρεύονταν ένα κράτος ελεύθερο σε έναν ειρηνικό κόσμο».

Απευθύνεται στους νέους και όχι μόνο κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους και προτρέποντάς τους (στο τέλος κάθε αυτοτελούς ιστορίας) να κρατήσουν στη μνήμη τους ιστορικά γεγονότα που συνδέθηκαν με τους αγώνες του Έθνους μας. Και αυτό το πετυχαίνει επιλέγοντας έναν πρωτόγνωρο τρόπο παρουσίασης των γεγονότων. Δίνει τον λόγο σε αντικείμενα, που συνδέθηκαν άρρηκτα με πρόσωπα και γεγονότα του ηρωικού αγώνα, να μιλήσουν και να εξιστορήσουν στα παιδιά καταστάσεις εκείνης της εποχής.

Πέρα από τον άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι η Αναστασία δεν αρκείται να διαβάσει το βιβλίο ο αναγνώστης, αλλά να εμβαθύνει στο περιεχόμενό του, να αποκτήσει ενσυναίσθηση, να σταθεί κριτικά στα γεγονότα και κατά κάποιο τρόπο να τα βιώσει. Αυτόν τον στόχο τον πετυχαίνει με την παράθεση (στο τέλος του βιβλίου) φύλλων εργασίας με μια ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων. Αυτή η καινοτομία, κατά τη γνώμη μου,  απογειώνει το βιβλίο και από ένα αφήγημα ιστορικών γεγονότων το καθιστά ένα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο.

Θεωρώ ότι το βιβλίο θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Συγχαρητήρια και πάλι, Αναστασία!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου