Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

ΘΙΑΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

 ΘΙΑΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

Του Δημήτρη Σιμήρη

 


Και μετά τη συγγραφή μιας γραμματικής της θιακιάς γλώσσας με τίτλο «Το γλωσσικό Ιδίωμα της Ιθάκης» ο Δημήτρης Σιμήρης έρχεται και μας χαρίζει ένα νέο του βιβλίο που έχει τίτλο «Θιακό χιούμορ».

Είναι ένα βιβλίο που στηρίζεται τόσο στην αγαπητική του ματιά για την ελληνική γλώσσα και διαλεκτολογία όσο και στην άσβεστη επιθυμία και αγάπη του στο να καταγράψει, διασώσει και υποστηρίξει το γλωσσάρι των κατοίκων της αγαπημένης του Ιθάκης.

Ο Δημήτρης μέσα από τις σελίδες αυτού του πονήματός του επιχειρεί στην αρχή (μέσα από μια σύντομη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εισαγωγή) να εξηγήσει στο πώς γεννήθηκε το χιούμορ στην Ιθάκη προσφέροντας συγχρόνως μια πολύτιμη πηγή λαογραφικών και πολιτιστικών πληροφοριών. 

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διαβάσει, χωρίς να τον κουράσει, σύντομες ιστορίες που έλαβαν χώρα στο νησί και παίρνουν τη μορφή ανεκδότων. Αυτόν τον στόχο τον πετυχαίνει και εξαιτίας του άριστου χειρισμού του λόγου αλλά και του διαλόγου που δημιουργεί μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στα διάφορα γεγονότα.

Στο τέλος του βιβλίου παραθέτει ένα σημαντικό γλωσσάρι παρέχοντας συγχρόνως την ετυμολογική προέλευσή του και τις πιθανές γλωσσικές επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα των Θιακών και τα δάνεια που έχουν ενσωματωθεί σε αυτήν.  

Συγχαίρω θερμά τον Δημήτρη για το βιβλίο του και τον ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιθακησίων Πάτρας που δώρισε ένα αντίτυπο αυτού του βιβλίου του για τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου.

Του υπόσχομαι ότι, κορωνοϊού επιτρέποντος, ο Σύλλογός μας θα οργανώσει μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουμε στο κοινό αυτό το βιβλίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου