Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 


Βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να χαιρετίσω την έκδοση του «Νέου Σχολικού Άτλαντα της Ελλάδας», του αγαπητού εκπαιδευτικού Ανδρέα Αποστολόπουλου, π. Σχολικού Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης, από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική».

Θεωρώ ότι η νέα αυτή έκδοση, που απευθύνεται στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, έχει στόχο να τους βοηθήσει να κατανοήσουν όχι μόνο τις διάφορες γεωγραφικές έννοιες αλλά και να αποκτήσουν γεωγραφική σκέψη. Συγκεκριμένα, παρέχει πληροφορίες για τους γεωγραφικούς όρους της ξηράς και της θάλασσας, την κλίμακα, το υπόμνημα και την υδρόγειο σφαίρα και παραθέτει γεωμορφολογικούς, πολιτικούς, οικολογικούς κ.λπ. χάρτες όλων των διαμερισμάτων της Ελλάδας με πρόσφατα δεδομένα για τον πληθυσμό και την κατανομή του για κάθε περιφερειακή ενότητα και Δήμο.

Το γεγονός ότι η εν λόγω έκδοση συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα μπορεί κανείς να το διαπιστώσει όχι μόνο από την καλαίσθητη εμφάνιση και την επιμελημένη εργασία τόσο του συγγραφέα όσο και του εκδότη, αλλά κύρια γιατί η φιλοσοφία, η δομή και το περιεχόμενο της έκδοσης αυτής στηρίζεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές απόψεις. Συγκεκριμένα:

 1.     Ο Γεωγραφικός αυτός Άτλαντας βοηθάει πολύ τη συνεργατική διδασκαλία, γιατί περιέχει πολλές πληροφορίες, στις οποίες οι μαθητές μπορεί να ανατρέξουν συνεργαζόμενοι και βοηθώντας ο ένας τον άλλον στην αναζήτηση αυτών των πληροφοριών. Επίσης, ο συγκεκριμένος Άτλαντας περιέχει γεωγραφικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, γεωλογικά, οικολογικά θέματα και θέματα των Φυσικών Επιστημών και έτσι οι μαθητές προσεγγίζουν διαθεματικά τη γνώση και οργανώνουν και παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη συνθετική εργασία (project).  

2.     Η έρευνα στον χάρτη βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν αυτοέλεγχο, προσοχή, υπευθυνότητα για την εργασία τους. Ταυτόχρονα εξετάζοντας τους στατιστικούς πίνακες, τα γραφήματα και τα άλλα γεωγραφικά μεγέθη, που είναι αποτυπωμένα στις σελίδες αυτής της έκδοσης, συγκρίνουν, συσχετίζουν, κατανοούν σε βάθος, αναλύουν, συνθέτουν τα δεδομένα, με άλλα λόγια αναπτύσσουν ανώτερες νοητικές δεξιότητες και σε τελική ανάλυση αναπτύσσουν κριτική σκέψη.

3.     Η δομή και το περιεχόμενο του Άτλαντα, οι επιπρόσθετες πληροφορίες για τη μορφολογία του εδάφους, τις ασχολίες των κατοίκων και το κλίμα βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν σε βάθος τις γεωγραφικές έννοιες, αλλά και να διακρίνουν τις αιτιώδεις σχέσεις που συνδέουν τις έννοιες αυτές. Με άλλα λόγια οι μαθητές αποκτούν μεταγνωστικές δεξιότητες, γνώσεις άρτια οργανωμένες στη μνήμη και συνεπώς γνώσεις διατηρητέες για αρκετό χρονικό διάστημα.

4.     Ο Άτλαντας αυτός είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τους μαθητές, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να εμπεδώσουν αυτά που έμαθαν απαντώντας στις πολλές ασκήσεις που περιέχονται στο τετράδιο των εργασιών, που επισυνάπτεται στον Άτλαντα. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές πέρα των άλλων να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να καλλιεργήσουν το γραπτό τους λόγο. Συνεπώς, διαμέσου των ασκήσεων της γεωγραφίας προσεγγίζουν διαθεματικά και τη Γλώσσα.

Για όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και για πολλά άλλα που μπορεί κάποιος να επισημάνει, θεωρώ ότι η παρούσα έκδοση είναι ένα θαυμάσιο και χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς και εκπαιδευτικούς.  

Αγαπητέ Ανδρέα σε συγχαίρω θερμά και σου εύχομαι πάντα να προσφέρεις στον χώρο της εκπαίδευσης.

  Γιάννης Δ. Καραντζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου