Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: Η περίπτωση του ΚΠΕ Ιθάκης


Τα κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένας θεσμός που έχει ως αποστολή:
·         την υποδοχή και εκπαίδευση των μαθητικών περιβαλλοντικών ομάδων
·         την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με σεμινάρια και ειδικές δράσεις
·         τις δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας
Τα κέντρα αυτά προσέφεραν τα τελευταία χρόνια πλούσιο εκπαιδευτικό έργο στους τομείς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προωθώντας νέες διδακτικές προσεγγίσεις  (βιωματικές) για τη μάθηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών.
Σήμερα, μέσα στο γενικότερο δυσμενές πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση συρρικνώνεται, ύστερα από την απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ της 22ης Ιουλίου του 2011 να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία αρκετών ΚΠΕ μεταξύ των οποίων και του ΚΠΕ Ιθάκης.
Το ΚΠΕ Ιθάκης ιδρύθηκε το 2003 και άρχισε τη λειτουργία του το 2008. Πλαισιώθηκε από αξιόλογους εκπαιδευτικούς (Γεράσιμο Χάνο και Μήνα Παπούλια), οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και ανέπτυξαν με μεγάλη επιτυχία μια σειρά περιβαλλοντικών προγραμμάτων (Βλέπε περισσότερα στον ιστότοπο του κέντρου: http://kpe-ithak.kef.sch.gr/).
Στα χρόνια αυτά της λειτουργίας του, το ΚΠΕ Ιθάκης προσέφερε σημαντική βοήθεια στην ευρύτερη κοινωνία. Ήταν ένας πομπός που εξέπεμπε μηνύματα προς όλους τους εμπλεκόμενους να συνειδητοποιήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, να κατανοήσουν τις αιτίες δημιουργίας τους και να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων. Συνάμα, έδινε την ευκαιρία στους επισκέπτες του να απολαύσουν τις θαυμάσιες ομορφιές που κρύβει το νησί του Οδυσσέα.
Για όλα αυτά οι Τοπικές Αρχές της Ιθάκης πρέπει να κινηθούν πιο δυναμικά με στόχο την επαναλειτουργία του ΚΠΕ. Ήδη το ΥΠΔΒΜΘ άκουσε τα αιτήματα κάποιων άλλων περιοχών και δεν προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας των τοπικών ΚΠΕ, όπως αρχικά είχε αποφασίσει. Αξίζει τον κόπο να «παλέψουμε» το θέμα με περισσότερη ζέση.
Παρακάτω, προβάλλω ένα video με φωτογραφίες από την πολύ καλή κτηριακή υποδομή του ΚΠΕ Ιθάκης και τις δράσεις του (οι φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί στον ιστότοπο του ΚΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου