Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σχετικά με τη δραστηριότητα των ηφαιστείων: Η περίπτωση του Βουλκάνο


Άφθονο εποπτικό υλικό για τα ηφαίστεια και τη δραστηριότητά τους μπορεί ο εκπαιδευτικός (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να βρει στο διαδίκτυο. Εμείς εδώ προβάλλουμε ένα video για το ηφαίστειο Βουλκάνο, το οποίο φτιάξαμε παίρνοντας φωτογραφίες από το διαδίκτυο και εμπλουτίζοντάς τες με μουσική. {ΣΧΟΛΙΟ: Σχεδόν όλα τα video του ιστολογίου μας είναι κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή τους είναι το windows Movie Maker}.
Πριν παρακολουθήσετε το video, διαβάστε κάποιες πληροφορίες για την περιοχή, τις οποίες αντλήσαμε  από τη διαδικτυακή ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (http://el.wikipedia.org/wiki/Βουλκάνο).
                                                            .-------------.
Το Βουλκάνο ή Βουρκάνου είναι ηφαιστειογενές νησί του Αρχιπελάγους των Αιολίδων, ευρισκόμενο 14 ναυτικά μίλια βόρεια της Σικελίας. Στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο νησιά, το Βουλκάνο και το Βουλκανέλο, τα οποία ενώνονται με έναν ισθμό που σκεπάζεται από τη θάλασσα όταν έχει τρικυμία.
Το νησί ζει κυρίως από τον τουρισμό που συγκεντρώνει χάρη στις ιαματικές πηγές και τα λασπόλουτρα που διαθέτει. Παράγει επίσης κρασί ίδιας ποιότητας με το σαντορινιό.
Το ηφαίστειο που υπάρχει στην περιοχή είναι ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας, φιλοξενώντας πέντε κρατήρες. Ο κρατήρας με την πιο έντονη πρόσφατη δραστηριότητα υπολογίζεται ότι από τις αρχές της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τουλάχιστον επτά μείζονες εκρήξεις, με τελευταία αυτήν των ετών 1888-1890 που προκάλεσε δεκάδες θανάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου