Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Σχολεία ανοιχτά στην Κοινωνία

 Το Σχολείο για να παραμείνει ένα ζωντανό κύτταρο μιας Κοινωνίας που συνεχώς μεταβάλλεται, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και απαιτήσεις της Κοινωνίας και τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και να τις μετασχηματίζει σε διδακτικές προσεγγίσεις.

Αυτές τις αντιλήψεις τις υιοθετούν τα νέα προγράμματα σπουδών, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι αντιλήψεις αυτές υλοποιούνται. Για την υλοποίησή τους χρειάζονται Δάσκαλοι ευρηματικοί, δάσκαλοι πρωτοποριακοί που επιχειρούν στ' αλήθεια να φτιάξουν σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία, σχολεία που συνδέουν τη μάθηση με τα βιώματα των μαθητών τους και την εφαρμογή των γνώσεων που αποκτούν οι μαθητές με την καθημερινή ζωή.

Ένα παράδειγμα τέτοιων Δασκάλων (από τα πολλά που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση και αυτό είναι παρήγορο) είναι και αυτό του Άγγελου Πατσιά, ενός δασκάλου που υπηρετεί σε ένα σχολείο της ορεινής περιοχής του νομού Ρεθύμνου.

Καλύτερα όμως να παρακολουθήσετε στο παρακάτω video με όλες αυτές τις πρωτοποριακές ενέργειες του συγκεκριμένου Δασκάλου. 


1 σχόλιο:

  1. Ως εκπαιδευτικός δίνω συγχαρητήρια στον συνάδελφο Άγγελο και σε όλους τους συναδέλφους που προσπαθούν να υλοποιήσουν τα αναλυτικά προγράμματα στο μέγιστο βαθμό και εγώ προσωπικά αναγνωρίζω τις αμέτρητες ώρες εργασίας που αφιερώνουν για να καινοτομήσουν με τη χρήση ΤΠΕ, με βιωματικές δράσεις και γενικά με σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις! Αναγνωρίζω τον χρόνο που δαπανούν για συνεχή επιμόρφωση! Με πληγώνει όμως αφάνταστα να νομίζουν όσοι είναι εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας ότι όλα αυτά γίνονται άκοπα και γρήγορα μέσα στο καθιερωμένο οκτάωρο ενός εργαζομένου! Όμως πιο πολύ με πληγώνει που η Πολιτεία ισοπεδώνει τα πάντα αντιμετωπίζοντάς μας όλους ως τεμπέληδες εργαζόμενους του εξάωρου!( Ας βρει τους πραγματικούς τεμπέληδες και ας κάνει κάτι γι αυτούς!) Θέλει πολύ μεράκι η δουλειά μας χωρίς να μετράμε τον αμέτρητο χρόνο! Όμως είμαστε άνθρωποι με υποχρεώσεις, προβλήματα όπως όλοι και θέλουμε τη στοιχειώδη στήριξη και αναγνώριση, για να μην είμαστε ως χώρα πρώτοι σε ποιότητα αναλυτικών προγραμμάτων και τελευταίοι στην εφαρμογή τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους νόμους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή