Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Η παιδεία είναι επένδυση !!!


Η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον της Χώρας μας! Έτσι πρέπει να την δούμε όλοι μας (πολίτες και Κυβέρνηση), αν θέλουμε να πάει μπροστά αυτός ο τόπος.
Ξεκινώ με αυτήν την χιλιοειπωμένη διαπίστωση, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι τα θέματα στον χώρο της εκπαίδευσης δεν έχουν έναν σαφή προσανατολισμό. Αναφέρω ενδεικτικά τέσσερα (4) θέματα που καταδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό μου:
  1) Εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και των μνημονιακών διατάξεων, δυστυχώς, η εκπαίδευση (θα έλεγα και η υγεία) εντάχθηκε στο πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών και η Κυβέρνηση διστάζει να προωθήσει τα ζητήματα των προαγωγών, των μεταθέσεων και των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών μήπως και διαταράξει τις οργανικές ισορροπίες των σχολείων. Και το ερώτημα: Με τι κέφι θα εργαστεί αυτός ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται μακριά από την οικογένειά του και με μισθό σχεδόν ίσο με αυτόν του ανειδίκευτου εργάτη;  
    2) Η ολιγωρία του Υπουργείου να προωθήσει δυναμικά τα θέματα της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης στην εκπαίδευση (μακριά φυσικά από ποσοστώσεις που καθορίζονται εκ των προτέρων), έδωσε την ευκαιρία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών να το υποκαθιστούν (αυτές έφθασαν σχεδόν να παίρνουν διοικητικές αποφάσεις π.χ. πότε οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν και πότε όχι σε επιμορφωτικά σεμινάρια κτλ).
  3) Στην προσπάθειά του το Υπουργείο να προβεί σε κάποιες «μεταρρυθμίσεις» επανέφερε πάλι το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, προώθησε χωρίς ιδιαίτερη μελέτη τον θεσμό της «Τράπεζας των θεμάτων», προκειμένου οι αξιολογήσεις των μαθητών να είναι περισσότερο αντικειμενικές με αποτέλεσμα την αποτυχία μεγάλου ποσοστού μαθητών της Α΄ Λυκείου σε πολλά μαθήματα. 
   4) Προσπάθησε να καθιερώσει τη «λευκή εβδομάδα», αλλά δεν το προχώρησε το θέμα εξαιτίας του γεγονότος ότι μια περικοπή μιας εβδομάδας διδακτικού έργου θα είχε σημαντικό κόστος και έτσι έκοψε κάποιες ανέξοδες αργίες (Αγίου Ιωάννη και Τριών Ιεραρχών) και πρόσθεσε μια εβδομάδα στην αρχή του Σεπτέμβρη χωρίς να υπολογίσει πότε θα γίνουν οι εξετάσεις των ανεξεταστέων στη Μέση Εκπαίδευση. Φυσικά, όλα αυτά η νέα διοίκηση του Υπουργείου τα πήρε όλα πίσω και έτσι βρεθήκαμε εκεί που ξεκινήσαμε.
………………………………..
Θα μου πείτε ότι επισημαίνω κάποια θέματα που είναι αρνητικά για το Υπουργείο Παιδείας. Μπορεί, γιατί πρέπει να ομολογήσουμε ότι έγινε σημαντική προσπάθεια π.χ. για τον εξορθολογισμό  του διδακτικού προσωπικού. Θα ήταν όμως καλύτερα, το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις σε αυτά που άρχισε να αλλάζει, έστω και τώρα αψηφώντας το πολιτικό κόστος και μελετώντας σοβαρά τα θέματα πριν τα εφαρμόσει. Ποτέ δεν είναι αργά να μας δείξει εμπράκτως ότι υιοθετεί την χιλιοειπωμένη διαπίστωση ότι η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον της Χώρας μας !!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου