Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

«ΚΗΛΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥ»



 Σήμερα, Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015, ύστερα από μια τραγωδία στη Γαλλία που βύθισε στο πένθος όλη την ανθρωπότητα, κάποιες ακτίνες φωτός ξεπρόβαλαν για να ζεστάνουν τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων υποδηλώνοντας ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, ο κόσμος της τέχνης, της ποίησης και του πολιτισμού, ο κόσμος που αισιοδοξεί, που στοχάζεται, που δημιουργεί.
Αυτά τα συναισθήματα με κατέλαβαν στη σημερινή παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γεράσιμου Κουβαρά, «κηλίδες ηλίου», στην αίθουσα του «Λιθογραφείου», στην Πάτρα.
  Ο Γεράσιμος Κουβαράς είναι γενικός διευθυντής της Actionaid Ελλάς, φωτογράφος και μουσικός. Έχει πτυχίο Κτηνιατρικής και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων με ειδίκευση στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στη μελέτη, διοίκηση και υποστήριξη των οποίων έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Εξέδωσε πρόσφατα την ποιητική του συλλογή «κηλίδες ηλίου» σε μορφή Χαϊκού, της πιο σύντομης μορφής ποίησης στον κόσμο. 
Θα μπορούσε κάποιος να εκθέσει πολλές απόψεις και κριτικές για το βιβλίο του Γεράσιμου Κουβαρά. Προσωπικά στην παρούσα περίπτωση θα σταθώ σε δύο σημεία που θεωρώ ότι χαρακτηρίζουν το έργο του. 
Θεωρώ, ότι ο Γεράσιμος Κουβαράς με τους στίχους του συνδυάζει αρμονικά την ποίηση με τα μαθηματικά, καθώς οι στίχοι της  ποίησής του υποτάσσονται κάτω από μια αυστηρή δομή μαθηματικής πειθαρχίας (να είναι, δηλαδή, δεκαεπτά συλλαβές μοιρασμένες σε τρεις στίχους των 5-7-5), γεγονός που μαρτυρά τη επιδεξιότητά του να ακολουθεί με άριστο τρόπο τα μονοπάτια της μαθηματικής λογικής εκπέμποντας συγχρόνως μια αρμονία και ένα βαθύ νόημα, το οποίο και να επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις (αυτό άλλωστε είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ποίησης).
Δίνει την ευχέρεια σ’ έναν αναγνώστη, να εκμεταλλευτεί τη δομή του βιβλίου του, που αποτελείται από καρτέλες- σελιδοδείκτες,  τις οποίες μπορεί να τις μετακινεί και να ενσωματώνει κάποιους στίχους του σε έναν ενδεχόμενο προφορικό ή γραπτό λόγο του και να τον ομορφαίνει με όμορφες ποιητικές πινελιές.
Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και αναμένουμε σύντομα και άλλα του δημιουργήματα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου