Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2015-16
Ένα νέο σχολικό έτος αρχίζει με πολλές δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης -και όχι μόνο- που αντιμετωπίζει η Χώρα μας. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια να διαφαίνεται σημαντική έλλειψη διδακτικού προσωπικού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν γρήγορα και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βιώσουν μια καλή σχολική χρονιά. Το εύχομαι ολόψυχα.
Ως εκπαιδευτικός που υπηρέτησα για σαράντα (40) χρόνια την εκπαίδευση από διάφορες θέσεις και βαθμίδες επιθυμώ να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου απευθυνόμενος στους αγαπητούς εν παιδεία συναδέλφους χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, γιατί αισθάνομαι ότι ακόμη και τώρα υπηρετώ τη μαχόμενη εκπαίδευση.  

  • Είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε όλοι μας ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να αποκτήσει περισσότερο «ανθρωποκεντρικό» χαρακτήρα και τούτο θα γίνει, αν όλοι μας τοποθετήσουμε στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντός μας το μαθητή μας. Αυτό θα το κατορθώσουμε:
  • Αν ενδιαφερθούμε όχι μόνο για το «αν ο μαθητής μας μάθει», αλλά αν αυτό που θα μάθει, θα το πετύχει με τη μικρότερη σπατάλη νοητικής ενέργειας και μέσα σ΄ ένα ευχάριστο κλίμα, το οποίο θα του εξάψει το ενδιαφέρον για περισσότερη και αποτελεσματικότερη μάθηση. 
  • Αν επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας όχι μόνο στην παροχή γνώσεων αλλά κύρια στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του μαθητή, στην τόνωση του αυτοσυναισθήματός του και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθηση, στοιχεία που θα συμβάλουν στη διάπλαση ενός ελεύθερου σκεπτόμενου ατόμου.
  • Αν οικοδομήσουμε μια προσωπική (ατομική) και ουσιαστική επικοινωνία με το μαθητή μας. Μια τέτοια επικοινωνία προϋποθέτει εκ μέρους μας την επισήμανση των θετικών στοιχείων της προσωπικότητας του μαθητή, την εκδήλωση της αγάπης μας προς αυτόν και την επιβεβαίωση του σεβασμού μας στην προσωπικότητά του.
  • Τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η αρμονική συνεργασία μεταξύ σας, με τους γονείς των μαθητών και με κάθε άλλο φορέα που εμπλέκεται στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του δύσκολου έργου μας.
Εύχομαι σε όλους σας ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου