Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020

ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σταθμίζοντας τα γεγονότα ύστερα από μια δύσκολη κατάσταση που ήλθε να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα της ζωή μας, συνήθως νιώθουμε την ανάγκη να επανεξετάσουμε τις πράξεις και τις απόψεις μας για διάφορα θέματα που άπτονται του τρόπου που κρίνουμε γεγονότα και καταστάσεις, που αποφαινόμαστε για την ποιότητα του χαρακτήρα κάποιων ανθρώπων, που επιλέγουμε πρόσωπα που είναι άξια μιμήσεως κ.λπ.  
Επί του παρόντος ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην περίπτωση του τρόπου που επιλέγουμε πρόσωπα και θεωρούμε ότι είναι άξια να γίνουν πρότυπα μιμήσεως και θαυμασμού, μάλιστα σε μια κοινωνία η οποία πορεύεται χωρίς πυξίδα και έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη για πρότυπα ήθους και αξιοπρέπειας.
Θαυμάζουμε έναν αθλητή για τις εξαιρετικές επιδόσεις του σε κάποιο άθλημα ή αγώνισμα και καλά κάνουμε. Στην προκειμένη περίπτωση εκτιμούμε το θάρρος του, την επιμονή του, την αγωνιστικότητά του, τις στερήσεις του, που ίσως πέρασε για να βελτιώσει τις επιδόσεις του κ.λπ. Έχει όμως την ίδια αξία να θεοποιούμε τον «ήρωα» κάποιου reality show, που με ενορχηστρωμένες προσπάθειες μερικών, θέλουν να προσδώσουν στο πρόσωπό του κάτι το ιδιαίτερο;
Θεοποιούμε άτομα, που στηριζόμενα σε ξένες δυνάμεις και σε αμφιβόλου προελεύσεως συμφέροντα, προσπαθούν να προβληθούν ως πρότυπα της κοινωνίας μας, όταν παραγνωρίζουμε αφανείς ήρωες του μόχθου, που παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια να εργαστούν, να σπουδάσουν, να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, να αναδείξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, να βοηθήσουν την οικογένειά τους.
Χωρίς αμφιβολία προβάλλουμε τους ιατρούς και το βοηθητικό προσωπικό του κρατικού συστήματος υγείας, που αυτόν τον καιρό χρησιμοποιώντας χαμηλούς τόνους και αυταπάρνηση δίνουν τον αγώνα τους να σώσουν ζωές, να υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να ηρεμήσουν τα γεμάτα αγωνία μάτια των ανθρώπων από την απειλή της πανδημίας.
Επίσης, προβάλλουμε τους 'Eλληνες επιστήμονες που ξέφυγαν από την «πλάνη» της μετριότητας, διέπρεψαν στις σπουδές του, διακρίθηκαν στην έρευνα της επιστήμης τους, που απέκτησαν σημαντικά προσόντα και επέστρεψαν στην Πατρίδα, για να συμβάλουν στην πρόοδο και την ευημερία της. Παράδειγμα ο εξαίρετος επιστήμονας Καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Σωτήρης Τσιόρδας (1) και πολλοί άλλοι.
Τέλος, προβάλλουμε τα άτομα που βοηθούν και αγαπούν τον συνάνθρωπό τους και δε διστάζουν να επαινέσουν τις προσπάθειές του, που χαίρονται με τις επιτυχίες του, που έχουν πάντα έναν καλό λόγο για τον συνάνθρωπό τους, που είναι απαλλαγμένα από φθόνο και ζήλεια, που έχουν ΠΑΙΔΕΙΑ.
Όλους αυτούς (και πολλούς άλλους που λόγω οικονομίας χώρου δεν μπορώ ιδιαιτέρως να τους αναφέρω) πρέπει να τους αγκαλιάσουμε, να τους αγαπήσουμε και να τους προβάλουμε για πρότυπα στην κοινωνία. Ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για ποια πρόσωπα πρέπει να επιλέξουμε, για να τα προβάλουμε στην κοινωνία μας ως πρότυπα μιμήσεως και θαυμασμού.   
                                                                                                Ι.Δ.Κ.

Αναφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου