Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ



Άρχισαν σήμερα 1/6/2023 οι πανελλήνιες εξετάσεις, που για τους περισσότερους μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου είναι ένας μακροπρόθεσμος επαγγελματικός και συνάμα ακαδημαϊκός στόχος, στόχος απόλυτα σεβαστός.
Όμως εξετάζοντας την έμφαση που δίνουν αρκετοί γονείς αλλά και φορείς της πολιτείας ανάγοντας την όλη διαδικασία των πανελληνίων σε αυτοσκοπό, με προβληματίζει ιδιαίτερα. Με προβληματίζει καθώς μετρώ το άγχος όλων αυτών των φορέων αλλά και των μαθητών, που έμμεσα το εισπράττουν, καθώς και τα χρηματικά ποσά που δαπάνησαν οι οικογένειες για τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Έτσι, με την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός, που έχω υπηρετήσει για πολλά χρόνια τη Δημόσια Εκπαίδευση από διάφορες θέσεις και βαθμίδες, παίρνω το θάρρος να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου για όλον αυτόν τον «αγώνα» που άρχισε σήμερα στις αίθουσες των εξετάσεων.
1. Ας συσταθεί επιτέλους και στη χώρα μας μια πολυκομματική επιτροπή υπό την προεδρεία ενός μόνιμου Υφυπουργού Παιδείας και να εξετάσει σοβαρά το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων. Φτάνουν πια αυτές οι αλλαγές των συστημάτων που κάθε υπουργός επιχειρεί, μόλις αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συνδέσει το όνομά του με δήθεν «μεταρρυθμίσεις». Ας δοθεί έμφαση στο συμφέρον των πολιτών και των οικογενειών τους που πασχίζουν καθημερινά για τον «επιούσιο».
2. Ας σταματήσει η παραπαιδεία και να δοθεί το βάρος στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία με συστηματικό έλεγχο και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Γι’ αυτόν τον σκοπό ας βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες αντικειμενικής αξιολόγησης των μαθητών στη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο τους, προκειμένου να μετράει και αυτός ο βαθμός στο γενικό βαθμό εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να κρίνεται η εισαγωγής τους από ένα γραπτό.
3. Να υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων μας δείχνοντάς τους ότι π.χ. οι τεχνικές σχολές έχουν αξία και μάλιστα, όπως βλέπουμε όλοι μας στην πράξη, οι απόφοιτοί τους έχουν περισσότερα οφέλη από αυτούς που ακολουθούν μερικά επαγγέλματα που απαιτούν πανεπιστημιακή κατάρτιση.
Σε κάθε περίπτωση εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και
καλή επιτυχία  στους μαθητές που έβαλαν ως στόχο την είσοδός του στο Πανεπιστήμιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου