Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΙΒΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Ελένη Παπαδοπούλου, κ. Μιναδάκη, αντ/δρος ΕΣΗΕΠΗΝ, Μαριγώ Μαρκάτου, Γιάννης Καραντζής
 Είναι γεγονός ότι η παρουσίαση ενός βιβλίου εντάσσεται σε εκείνες τις πολιτιστικές δραστηριότητες που αφυπνίζουν το πνεύμα και αναβαθμίζουν το επίπεδο του πολιτισμού μας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Σύλλογός των Ιθακησίων Πάτρας, γι’ αυτό παρουσίασε το καλοκαίρι στην Ιθάκη το βιβλίο της κ. Βικτωρίας Αγγελοπούλου «Μεθυσμένα Καράβια. Ωδή στην Καβαφική Αλεξάνδρεια» και σήμερα παρουσιάσαμε το βιβλίο της Ελένης Λιβάνη-Παπαδοπούλου «Μικρές ιστορίες μαγειρικής. Η ΙΘΑΚΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ».
Η Ελένη είναι μια Ιθακήσια που τιμά το νησί μας με τις επιδόσεις της στον δημοσιογραφικό χώρο ειδικότερα και των γραμμάτων γενικότερα (έχει σπουδάσει Πολιτική Επικοινωνία και Δημόσια Διοίκηση στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών). Η στήλη που διατηρεί στην εφημερίδα που εργάζεται (ΠΡΩΙΝΗ - Ηλείας), είναι ξεχωριστή, γιατί διακρίνεται από ένα εξαιρετικό προσωπικό τρόπο γραφής και με μια διαφορετική «ματιά» στα γεγονότα. Διαθέτει δυνατή πένα και τα γραφόμενά της κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, γιατί φροντίζει να τα διανθίζει με χιούμορ.
Το βιβλίο είναι ξεχωριστό στην κατηγορία του γραμμένο σε απλή, κατανοητή γλώσσα και απαριθμεί 130 σελίδες. Μπορεί να πει κανείς ότι το βιβλίο της είναι παράδοση, είναι νοσταλγία, είναι τοπική ιστορία, είναι ρεπορτάζ, είναι ένας οδηγός θιακιά γεύσης και κουλτούρας, εμπλουτισμένο με εικόνες φαγητών και προσώπων και γραμμένο σε μια γλώσσα που η λογοτεχνική και δημοσιογραφική του χροιά είναι εμφανής.
Η προσπάθεια της Ελένης φαίνεται ότι δικαιώνεται, γιατί εκπληρώνει ίσως ένα χρέος απέναντι στους δικούς της ανθρώπους, τους συμπατριώτες της Ιθακήσιους, ανασύροντας νοσταλγικά μνήμες, ξεχασμένες μυρωδιές και γεύσεις. Τιμά τους συμπατριώτες της (τους «ήρωες» του βιβλίου της), γιατί τους δίνει βήμα, τους δίνει την πρωτοβουλία να αυτενεργήσουν, να μαγειρέψουν στην κουζίνα τους το αγαπημένο τους φαγητό. Εν κατακλείδι, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Ελένης βλέπει κανείς να είναι πλημμυρισμένο από μυρωδιές και διηγήσεις, αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια σε συνδυασμό με τοπικές συνταγές που είναι χαρακτηριστικές της Ιθακήσιας κουλτούρας και παράδοσης. Βλέπει λοιπόν κανείς το σοφιγάδο, τα μπουρμπουρέλια, το σαβόρο, την ντόπια ροβανή μας (γλυκό με ρύζι και μέλι), την κρεατόπιτα με το φρέσκο σάψιχο, τα τηγανόψωμα, τη λαχανόπητα με το χειροποίητο φύλλο, την πουλέντα της κατοχής, τις Ανωησάνικες συνταγές, το κοτόπουλο στην τσερέπα και άλλα πολλά.
Συγχαίρουμε την Ελένη για το βιβλίο της και να της ευχόμαστε να μας δώσει σύντομα κι άλλα πνευματικά δημιουργήματά της.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιθακησίων Πάτρας
ΥΓ: Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπέιρου και Νήσων κ. Μινιαδάκη και το Μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ κ. Γ. Καρβουνιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου