Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ο ΜΥΘΟΣ ΣΤΑ ΕΠΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ


Στις εισηγήσεις των τιμηθέντων Καθηγητών Πανεπιστημίου από το Σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» (Σ. Παπαμαρινόπουλου, Π. Πρέκα και Γ. Σαραντίτη) τονίστηκε ότι στα Ομηρικά Έπη και όχι μόνο κυριαρχεί ο μύθος και ότι ο μύθος περικλείει πλήθος επιστημονικών πληροφοριών. Με δεδομένη αυτή την αποδεδειγμένη πλέον αρχή οι εισηγητές προσπάθησαν να δώσουν ερμηνείες στο περιεχόμενο των Ομηρικών Επών χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα της Αστροφυσικής (στοιχεία της NASA κ.λπ.) προσδιορίζοντας το γεγονός της άφιξης του Οδυσσέα στην Ιθάκη.
Τέτοιες ερμηνείες των μύθων στα Έπη του Ομήρου δίδονται και από τη σκοπιά άλλων επιστημών όπως της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας κτλ. Ο Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Κοσμήτοραs της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Χρήστος Τερέζης σε μια ομιλία του προσπάθησε να δώσει κάποιες ερμηνείες στους μύθους που βρίσκονται στην Οδύσσεια. Παρακάτω αναφέρω δύο τέτοιες ερμηνείες.
Η χώρα των Λωτοφάγων ήταν μια χώρα της ευδαιμονίας, της καλοπέρασης, της λησμονιάς, της ήσσονος προσπάθειας, των λόγων που εκστομίζονται για να χαϊδεύουν τις λαϊκές μάζες. Ο Οδυσσέας ως εκφραστής της νόησης και του ορθού λόγου (γι’ αυτό άλλωστε σκότωσε πρώτο τον μνηστήρα Αντίνοο) φρόντισε να απομακρύνει τους συντρόφους του από αυτή τη χώρα της ψεύτικης ευδαιμονίας.
Η χώρα των Κυκλώπων ήταν η χώρα των δυνατών αλλά και της μονοδιάστατης άποψης (ένα μάτι). Η χώρα στην οποία κυριαρχούν οι άρχοντες που στηρίζονται στις δυνάμεις που τους δίνει η εξουσία ή ίσως και τα όπλα και προσπαθούν να περάσουν στον λαό τους τις δικές τους απόψεις και μόνο μέσα από κατευθυνόμενα κέντρα. Ο Οδυσσέας ως εκφραστής της νόησης και της πολυφωνίας τιμωρεί τον Πολύφημο και απαλλάσσεται από την επιρροή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου