Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΑΞΗ – ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ




Μια νέα μέθοδος διδασκαλίας που έχει σημαντική απήχηση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι αυτή που ονομάζεται: ανεστραμμένη τάξη (Flipped Classroom).
Η κεντρική ιδέα της ανεστραμμένης τάξης είναι ότι οι μαθητές προετοιμάζονται στο σπίτι τους, πριν το μάθημα, παρακολουθώντας διαδραστικά βίντεο σχετικά με τη θεωρία του μαθήματος, ενώ μέσα στην τάξη, την ώρα του μαθήματος, λύνουν προβλήματα, επεξεργάζονται δύσκολες έννοιες, εκτελούν βιωματικές δραστηριότητες και μαθαίνουν συνεργατικά, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου στην τάξη, ο οποίος διατίθεται για παραγωγικότερη εργασία των μαθητών.
«Σύμφωνα με τους πρωτοπόρους της μεθόδου, Bergmann & Sams (2012), η ανεστραμμένη τάξη είναι η μέθοδος κατά την οποία αυτό που παραδοσιακά γινόταν μέσα στην τάξη, τώρα γίνεται στο σπίτι και αυτό που παραδοσιακά γινόταν στο σπίτι, τώρα γίνεται στο σχολείο. Αυτή η μέθοδος όμως, δεν περιλαμβάνει μόνο τη δημιουργία και αποστολή εκπαιδευτικών βίντεο στους μαθητές αλλά εστιάζει στη βιωματική μάθηση που συμβαίνει μέσα στην τάξη» [πηγή 1].
Περισσότερα διαβάστε στους παρακάτω συνδέσμους:
Πηγές:

2 σχόλια:

  1. Έχοντας δοκιμάσει αυτή τη μεθοδολογία, την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό στην τάξη τους. Οι άνθρωποι μαθαίνουν βιωματικά και όχι παθητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Νικόλας Μακροδήμος, είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην εφαρμογή της μεθόδου με εξαιρετική επιτυχία. Πρόσφατα παρακολούθησα στην τάξη του μια δειγματική διδασκαλία στα Μαθηματικά και απεκόμισα άριστες εντυπώσεις από την ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών και από τις ικανότητες του συγκεκριμένου δασκάλου. Τον συγχαίρω θερμά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή