Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



Καθώς πλησιάζουν  οι ημέρες που οι εσωτερικοί «μετανάστες»  της Ιθάκης αδημονούν  να επισκεφτούν το Νησί για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, αναδύονται από τα πολύπλοκα μονοπάτια της θύμησης στιγμές φορτισμένες συναισθηματικά, στιγμές γεμάτες με βιώματα των παιδικών μας χρόνων, τα οποία προκαλούν νοσταλγία καθώς μας ενώνουν και με τις πατρογονικές μας ρίζες.
Από αυτό το ατελείωτο φιλμ των παιδικών αναμνήσεων απομονώνω μια περίοδο θρησκευτικού εορτασμού, τη χρονική περίοδο από του Ευαγγελισμού μέχρι το Πάσχα και το κάνω αυτό εξαιτίας των εορταστικών ημερών που ακολουθούν.
Όλες αυτές οι θύμισες περιστρέφονται γύρω από ένα κέντρο αναφοράς, την εκκλησία της ενορίας μου, την «Ευαγγελίστρια», που βρίσκεται στη Ράχη του Κιονίου Ιθάκης. Μια παλιά εκκλησία που στέκει περίλαμπρη στην κορυφή του Χωριού, μια εκκλησία που εκεί ζήσαμε ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, μια εκκλησία που το άκουσμα της ηχηρής καμπάνας της πάντοτε μας προσκαλεί κοντά της.
Οι πρώτες σκηνές λοιπόν που αναδύονται από τη μνήμη είναι εκείνες της προετοιμασίας της εκκλησίας για την ημέρα που γιορτάζει, την ημέρα του Ευαγγελισμού. Η αείμνηστη Νικολέτα, λοιπόν, η νεωκόρος της εκκλησίας, έδινε το σύνθημα της έναρξης των προετοιμασιών. Κατέβαιναν όλοι οι μπρούτζινοι πολυέλεοι  της εκκλησίας για να καθαριστούν από ένα πλήθος γυναικών που έτρεχαν πρόθυμα να βοηθήσουν. Κούραση μεγάλη αλλά περαστική καθώς η εμφάνιση της εκκλησίας την ημέρα του Ευαγγελισμού αποζημίωνε τους πάντες. Πεντακάθαρη, ολόφωτη, γιορταστική η εκκλησία μας υποδεχόταν τον κόσμο, τους Τσολιάδες και τις Αμαλίες του Δημοτικού Σχολείου, που συμμετείχαν στον θρησκευτικό και εθνικό εορτασμό.
Και μετά από λίγες ημέρες έφθανε η Μεγάλη Εβδομάδα. Ο αείμνηστος Παπα-Αχιλλέας εκτελούσε δύο ακολουθίες τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, στην Ευαγγελίστρια και στον Άγιο Ιωάννη. Ακούραστος εργάτης της εκκλησίας! Τον θυμάμαι να ανηφορίζει ιδρωμένος στη Ράχη για τις διπλές ακολουθίες της αποκαθήλωσης και των εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και για την ακολουθία της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.
Αναμνήσεις αξέχαστες αυτών των ημερών στροβιλίζουν στο μυαλό, καθώς η χαρά της επίσκεψης στο Νησί συνοδεύεται με την ανυπομονησία της άφιξης της νέας γενιάς, η οποία, ευτυχώς, έχει μπολιαστεί με την αγάπη του ιστορικού νησιού του νόστου, της αναζήτησης και του προορισμού, της ΙΘΑΚΗΣ ΜΑΣ, δηλαδή και έτσι με μεγάλη προθυμία προσέρχεται.
                                                          Καλό Πάσχα σε όλους !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου