Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Ευσταθίου

Επανειλημμένως έχω αναφερθεί στο συγγραφικό έργο της εκλεκτής Δασκάλας-Συγγραφέας κ. Ευσταθίου Αναστασίας, έργο που τροφοδότησε με πλήθος ιστοριών την παιδική σκέψη και ψυχή. Όμως, η Αναστασία, δεν αρκέστηκε να συνομιλεί μόνο με τα συναισθήματα των μικρών μας φίλων και επιχείρησε με το νέο της έργο «Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας» να εμπλέξει και τους ενήλικες σε ένα έντονα συναισθηματικό διάλογο. Έναν διάλογο Μάνας και Παιδιού μέσα από τον οποίον διαφαίνεται η υπέροχη αυτή σχέση των δύο αγαπημένων προσώπων, που είναι διαποτισμένη με αγάπη, εκμυστηρεύσεις, ενδιαφέρον και ειλικρίνεια.
Με πολύ έξυπνο τρόπο εμπλέκει όλες τις μάνες σ' ένα ατελείωτο διάλογο με τα παιδιά τους, τη μάνα της ιστορίας, τη μάνα δότρια οργάνων, τη μάνα του παιδιού με ειδικές ανάγκες, την ανάδοχη μητέρα, τη μάνα του εγκληματία-παραβατικού, τη μάνα της κρίσης, τη μάνα της ξενιτειάς, τη μάνα… της διπλανής πόρτας. Γεμίζει τον αναγνώστη με συναισθήματα, μνήμες και προβληματισμούς.
Εκείνο όμως που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση για όλο το συγγραφικό έργο της Αναστασίας είναι το γεγονός ότι τα κείμενά της μπορούν να επενδυθούν κάλλιστα με μουσική, να εκφραστούν εικαστικά, να ζωντανέψουν με υπέροχες δραματοποιήσεις και να βοηθήσουν τα ΠΑΙΔΙΑ να ζήσουν έντονες στιγμές χαράς και ικανοποίησης, να τους δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν θάρρος, μεταγνωστικές δεξιότητες, δεξιότητες επικοινωνίας  και ενσυναίσθηση. Γι’ αυτό όλο της το έργο έχει σημαντική παιδαγωγική βαρύτητα, χαρακτηριστικό που αποδεικνύει και μ' ένα διαφορετικό τρόπο ότι η συγγραφέας υπηρετεί επάξια την ΙΔΕΑ που λέγεται ΔΑΣΚΑΛΟΣ.
Χαίρομαι πολύ για την πρόοδο και την καταξίωση της Αναστασίας ως δάσκαλός της στα ΠΕΚ, στο Διδασκαλείο και στο Μεταπτυχιακό. Αναστασία, να είσαι πάντοτε καλά και πάντα να προσφέρεις πνευματική τροφή σε παιδιά και ενήλικες. Το έχουν-έχουμε ανάγκη…  

1 σχόλιο: