Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Χρίστος Τσολάκης, ο «φωταδιστής» Δάσκαλος




Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε προβάλει ένα video με την συνέντευξη του είχε παραχωρήσει στην εκπομπή "Στα Άκρα", ο Καθηγητής Χ. Τσολάκης. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία της κ. Σοφίας Νικολαΐδου, καθηγήτριας στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται στον Παιδαγωγό – Δάσκαλο Χρίστο Τσολάκη.
  
«Ο Χ. Τσολάκης ήταν παθιασμένος δάσκαλος. Φιλόλογος με βαθιά γνώση των κειμένων, κινούνταν με άνεση στο σύνολο της ελληνικής γραμματείας και τη μνημόνευε από στήθους. Ανήκε στην κατηγορία εκείνη των πανεπιστημιακών δασκάλων που πέρασαν πρώτα από τη διδασκαλία στη μέση εκπαίδευση. Γνώριζε την εκπαιδευτική πράξη όσο κανείς. Δεν φλόμωνε τους φοιτητές με αβάσιμες θεωρίες και σχέδια επί χάρτου. Ήξερε πολύ καλά την πραγματικότητα του ελληνικού σχολείου. Ανήκε στη γενιά των φιλολόγων που πίστευαν ότι η μόρφωση είναι το πιο βασικό, το πιο στέρεο εφόδιο, το οποίο μπορεί να έχει κανείς. Έκανε τα λόγια του πράξη».
Μερικά από τα λόγια του Μεγάλου Δασκάλου:

  • «Το κεφάλι του παιδιού δεν είναι δοχείο να το γεμίσουμε με γνώσεις, είναι σπίρτο και φωτιά για να το ανάψουμε».
  • «Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μάθουμε στους μαθητές πώς να δημιουργούν ΜΑΖΙ με τους άλλους και να είναι ευτυχισμένοι μέσα σ’ αυτή τη δημιουργία αξιοποιώντας την παράδοση του τόπου, την ιστορία του πολιτισμού & τη σοφία της φύσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου