Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Ένας ευρηματικός δάσκαλος Το κείμενο που ακολουθεί είναι παρμένο αυτούσιο από την εκπομπή της ΝΕΤ «ες αύριον τα σπουδαία» της 17ης/2/2013
«Ένα πορτρέτο του Άγγελου Πατσιά, του 26χρονου δάσκαλου, ο οποίος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων και κηδεμόνων ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, λόγω της ρηξικέλευθης διδασκαλίας του στο Δημοτικό Σχολείο ενός απομακρυσμένου και ορεινού χωριού της Κρήτης στον Ψηλορείτη, τον Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου.
Παρακολουθώντας την δημιουργική προσέγγισή του στην διδασκαλία εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας προσεγγίζουμε και ανακαλύπτουμε την προσωπικότητα του και τι έχει πετύχει τα τελευταία 3 χρόνια στο σχολείο του Φουρφουρά, όπου υπηρετεί.
Ο δάσκαλος αυτός κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια, με την μεγάλη αγάπη του για τους μαθητές και την περιοχή, με την αθόρυβη δουλειά του και αφοσίωση για την εκπαίδευση, να μετατρέψει το δημοτικό σχολείο, στο οποίο διδάσκει αυτός και άλλοι τρεις δάσκαλοι, σε τόπο γνώσης, χαράς, δημιουργίας και εξέλιξης της προσωπικότητας του κάθε μαθητή.

Ο νεαρός αυτός δάσκαλος προσπαθεί και τελικά καταφέρνει, ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας, μαζί με τους άλλους συναδέλφους του, και με συνοδοιπόρους τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Φουρφουρά, τους γονείς και τους κατοίκους, τον Δήμο και τους συλλόγους της ορεινής αυτής περιοχής να ανανεώσει και να εμπλουτίσει το διδακτικό περιεχόμενο και την εκπαιδευτική ύλη, ώστε το μάθημα στο σχολείο να μην αποτελεί αγγαρεία, αλλά μεγάλη ευχαρίστηση.
Ο Άγγελος Πατσιάς επιτυγχάνει κάτι που δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν, δηλαδή τα παιδιά να αποζητούν το σχολείο καθημερινά, ή όταν αυτό είναι κλειστό στις διακοπές.
Ο Άγγελος Πατσιάς έχοντας εισαγάγει νέους τρόπους συμπεριφοράς μέσα στην τάξη ή έχοντας υιοθετήσει νέους τρόπους διδασκαλίας, όπου η διδακτέα ύλη δεν διδάσκεται απλά και μόνο αλλά μεταδίδεται βιωματικά από τον δάσκαλο προς τον μαθητή, επιτυγχάνει να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το σχολείο τους για την απόκτηση γνώσεων και δύσκολων εννοιών, αλλά και να τους εμφυσήσει αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ανακύκλωση, για την οικολογία κλπ.
Ο Άγγελος Πατσιάς με την χρήση του διαδικτύου και της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που «στήνουν» οι μαθητές με την βοήθειά του, ή μεταφέροντας την «αίθουσα διδασκαλίας» στον αυλόγυρο του σχολείου και στην ύπαιθρο επιδιώκει να κάνει κατανοητά τα μαθήματα της στατιστικής και των μαθηματικών, κάνοντας χρήση ενός μετεωρολογικού σταθμού, ενός μικρού βοτανικού κήπου κλπ.
Ο Άγγελος Πατσιάς, γεννήθηκε στην Δράμα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Αλεξάνδρούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης».

Ιστοσελίδα σχολείου που υπηρετεί: Πατήστε εδώ
Δείτε παρακάτω ένα σχετικό video.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου