Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Λέσχη ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας




Σε προηγούμενη ανάρτησή μας τονίσαμε  ότι η μέθοδος διδασκαλίας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αποδοτικής μάθησης.  Μάλιστα, αν η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτικός αποφορτίζει τους μαθητές από το άγχος που τους προξενούν κάποια μαθήματα, τότε λέμε (εμείς οι εκπαιδευτικοί) ότι έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό το διδακτικό του στόχο.
Με δεδομένη αυτήν την άποψη, σας κάνω γνωστό τον ιστότοπο που διαθέτει στο διαδίκτυο ο Καθηγητής Μαθηματικών του Γυμνασίου Σούδας κ. Γιάννης Παπόγλου και φέρει τον τίτλο «Τα Μαθηματικά είναι το Πρόσχημα» (http://blogs.sch.gr/jpapoglou/). Στον ιστότοπο αυτό προβάλλεται η μέθοδος με την οποία οι μαθητές προσεγγίζουν μέσω της Λογοτεχνίας έννοιες των μαθηματικών και όχι μόνο.
Αναλυτικότερα, κατά την διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά μελετούν κάποιο βιβλίο και έρχονται σε επαφή με την  ιστορία των Μαθηματικών, με μαθηματικούς που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και αποτέλεσαν σημεία αναφοράς αυτής της επιστήμης. Επίσης,  τους δίνεται η δυνατότητα να μπουν στη θέση του συγγραφέα και να ξαναγράψουν αποσπάσματα  του βιβλίου (καλλιέργεια του γραπτού λόγου), να ζωγραφίσουν, να ακούσουν μουσική και να συζητήσουν μέσω του skype με τον ίδιο τον συγγραφέα (αν τούτο είναι δυνατόν). Με άλλα λόγια τα παιδιά επιχειρούν διαθεματικές προσεγγίσεις των διαφόρων θεμάτων που διαπραγματεύονται.
Αφού συγχαρούμε τον κ. Γ. Παπόγλου για την πρωτοβουλία του αυτή, η οποία υλοποιείται εκτός του ωραρίου εργασίας του, προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν τον ιστότοπό του.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρων blog παρέμβαση στα τεκταινόμενα της εκπαίδευσης και σας ευχαριστούμε για την γνωστοποίηση του blog και των δράσεών μας, στους αναγνώστες του ιστολογίου σας.

    Παπόγλου Γιάννης
    Συντονιστής Λέσχης Ανάγνωσης
    Γυμνασίου Σούδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή