Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Θυσία για μια κοινωνία ναρκωμένη

ΣΧΟΛΙΟ: Παρακολουθώντας τα γεγονότα της επικαιρότητας διαπιστώνεις, τελικά, ότι "όλα είναι θέμα Παιδείας". Δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο που μας έστειλε ο Δημήτρης Λεμπέσης.
                                                                                          Γ.Δ.Κ.
.--------------.

Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στην αρχαιότητα, εξάλλου ελάχιστα είναι εκείνα τα οποία μας ενώνουν με τους αρχαίους ημών προγόνους, όπως είθισται να τους αποκαλούμε....ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί! Προσπαθώ να διακρίνω τις ομοιότητες και αδυνατώ.... Αρκεί να κοιτάξει στα χρόνια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος και θα διακρίνει αγωνιστές, μάρτυρες, φωτισμένους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα πατριώτες που με τους αγώνες τους για την ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την αξιοπρέπεια για μια δίκαιη και αξιοκρατική πορεία και ευημερία έφτασαν ακόμα και στο σημείο εκείνο της ύψιστη θυσίας, της δωρεάς της ίδιας τους της ζωής. Ίσως η κοινωνία τότε να ήταν έτοιμη θα πει κανείς, να δεχτεί και να εξυμνήσει την πράξη τους. Ίσως οι φατρίες να μην ήταν δύο, δύο διαφορετικές σημαίες, δύο διαφορετικά χρώματα, δύο διαφορετικές τσέπες, αν και πολύ φοβάμαι πως η Ελλάδα πάντα ήταν χωρισμένη στα δύο. Πάντα ήταν σε εμφύλιο. Η πράξη αυτή των ανθρώπων που μας έμαθαν να αποκαλούμε ήρωες και πραγματικά είναι, στις μέρες μας ίσως ακόμα και να χάνει αξία. Όχι από μια βαθιά μεθόδευση και θεωρία συνωμοσίας, αλλά από την αδιαφορία μας και την έλλειψη παιδείας. Πρέπει όμως να σκεφτούμε πως η φωτιά σαν τρέχει δεν κάνει διακρίσεις. Το σπίτι μας θα είναι το επόμενο. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ας σκεφτούμε, ας προβληματιστούμε και επιτέλους ας αντιδράσουμε. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον διπλανό μας να σηκωθεί. Ας σηκωθούμε πρώτοι.

Φέρνω στο μυαλό μου τον άνθρωπο εκείνο, τον συνάνθρωπό μας, που έπεσε στο Σύνταγμα από πυρά όχι εχθρού πραγματικού, αλλά από εμάς τους ίδιους. Από την κοινωνία μας που νοσεί.

Απαλλάξου από τον εχθρό του σήμερα. Τον εχθρό του αύριο. Το φόβο μέσα σου. Ξυπνά Έλληνα!
Δ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου