Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η τρύπα του όζοντος



Το Όζον (Ο3) είναι αέριο ασταθές, ισχυρά οξειδωτικό, ισχυρό τοξικό με χαρακτηριστική οσμή και κυανό χρώμα. Τo μόριο του όζοντος αποτελείται από τρία άτομα Οξυγόνου. Πήρε την ονομασία του από την ελληνική λέξη (ζειν) για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Αυτή προέρχεται γενικά από τα ιόντα που παράγονται κατά τη διάρκεια των ραγδαίων χημικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις νύχτες με καταιγίδες αστραπών (Βικιπαίδεια, http://el.wikipedia.org/wiki/όζον).

Το Όζον που βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας θεωρείται μολυσματικό στοιχείο για τον αέρα αυτού του επιπέδου. Από την άλλη, το Όζον είναι χρήσιμο όταν βρίσκεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, γιατί απορροφά την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία για να μην φτάσει στην επιφάνεια της γης.

Η μειωμένη περιεκτικότητα του Όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ανταρκτικής, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί για τους επιστήμονες θέμα ενδιαφέρουσας συζήτησης και ζωηρού προβληματισμού. Τελευταία, φαίνεται ότι αρχίζει να μειώνεται αυτό που ονομάζουμε «τρύπα του Όζοντος».

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την «τρύπα του Όζοντος» μπορείτε να διαβάσετε στο «Science» της εφημερίδας «Το βήμα». Πατήστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου